Uncategorized

Gostia e parë në sofrën e mbretëreshave

Lajme të gëzuara vijnë nga Lugina e Drinos. Së paku një çift i kalit të qyqes tashmë ka filluar të vizitojë stacionin e ushqimit plotësues të sigurtë i ndërtuar në këtë zonë në prag të vjeshtës së vitit 2016. Ushqimi plotësues është një masë që po zbatohet në të gjitha vendet e Gadishullit të Ballkanit…

Read more

Faza 2 e Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave

PPNEA në partneritet me Shoqatën Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB)/BirdLife Bullgari, falë mbështetjes financiare të Fondit të Partneritetit për Ekosistemet e Kërcënuara (CEPF) filloi prej marsit të këtij viti zbatimin e fazës së dytë të projektit “Toka e Kështjella e Shqiponjave”. Ky projekt ka marre jetë që në vitin 2013 me qëllimi ruajtjen e…

Read more
Uncategorized

Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave: Menaxhimi i Integruar i Biodiversitetet në Zonat Bregdetare në Shqipëri

Qendra për Mbrojtjen dhe Ruajtjen e Mjedisit Natyror në Shqipëri (PPNEA), në partneritet me partnerin bullgar BirdLife, Shoqatën Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB) filloi zbatimin e fazës së dytë të projektit  “Toka e Shqiponjave dhe Kështjellave” me titull të plotë “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave: Menaxhimi i Integruar i Biodiversitetet në Zonat Bregdetare në…

Read more
Uncategorized

Artikull i ri mbi shpendët folezues në zonën e peisazhit të mbrojtur Vjosë-Nartë

Në revistën Sllovene të Ornitologjisë “Acrocephalus” është botuar së fundmi një artikull i ri mbi avifaunën folezuese në zonën e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë. Ky studim, përfaqëson një kontribut në fushën e ornitologjisë në Shqipëri, si dhe një piknisje për monitorimin afatgjatë të cilësisë së ekosistemit ose efikasitetit të veprimeve menaxhuese. Studimi është realizuar nëpërmjet punës…

Read more
Uncategorized

Arti për jetën

Bizneset e qytetit turistik të Sarandës treguan sot një sensibilizim dhe përkrahje të admirueshme për nismën e tonë kundër vrasjes së paligjshme të kafshëve të egra për arsye balsamimi. Qytetarët e Sarandës, pasi mësuan mbi ndikimin që ky fenomen ka në faunën e egër vendosën të heqin kafshët e balsamosura nga bizneset e tyre dhe…

Read more
Uncategorized

Eksploro Shqipërinë

Explore Albania, video promovuese e realizuar nga PPNEA në kuadër të projektit “Lands of Eagles and Castles” për natyrën mahnitëse dhe mikpritjen mbresëlënëse të vendit tonë, publikuar në buletinin informativ të CEPF. http://bit.ly/2xqcHLH

Read more
Uncategorized

Promovimi i librit “Udhëzuesi i Shpendëve të Shqipërisë” tek Vitrina e Librit

“Udhëzuesi i Shpendëve të Shqipërisë”, promovohet edhe në rubrikën e mirënjohur “Vitrina e Librit” në televizionin Top-Channel. Botimi i këtij libri, është një arritje e rëndësishme, nëpërmjet së cilës PPNEA kërkon të nxisë njohjen, kundrimin dhe ruajtjen e shpendëve në Shqipëri. Por ky është thjesht, vetëm fillimi)! Së shpejti, PPNEA do të prezantojë dhe zhvillojë…

Read more
Uncategorized

Shënimi i shtigjeve eko-turistike në Vjosë-Nartë

Pas shënimit të shtigjeve në Parkun Kombëtar Butrint, tashmë përfundoi edhe shënimi i dy shtigjeve të para eko-turistike në zonën e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë, me një gjatësi prej rreth 20 km. Tashmë asnjë prej vizitorëve dhe turistëve nuk do të mundohet për të gjetur shtegun e duhur të paktën në pyllin e Poros, i…

Read more
Uncategorized

Udhëzuesi i Shpendëve te Shqipërisë

Publikohet “Udhëzuesi i Shpendëve të Shqipërisë”. Ky libër është udhëzuesi më i plotë në gjuhën shqipe për identifikimin e shpendëve dhe synon të zgjerojë njohuritë dhe nxisë kureshtjen për studimin dhe vrojtimin e shpendëve, si dhe zhvillimin e aktivitetit argëtues të “Kundrimit të Shpendëve”. Përgatitja e këtij libri nga Shoqata për Ruajtjen dhe Mbrojetjen e…

Read more

Shtigjet e para eko-turistike në zonën e Parkut Kombëtar Butrint

Përfundoi shënimi i dy shtigjeve të para eko-turistike në zonën e Parkut Kombëtar Butrint. Tashmë vizitorët e shumtë të kësaj zone, do të mund të njihen dhe shkelin këto shtigje, për të shijuar natyrën e virgjër, larminë e llojeve të faunës, dhe peizazhet e mrekullueshme si këto në foto. Kjo nismë u mundësua nga PPNEA,…

Read more
Uncategorized

Mjedisoret e vegjël të Butrintit

Medisorët e Butrintit, krahas zhvillimit të aktiviteteve të shumta edukuese dhe ndërgjegjësuese për ruajtjen e natyrës, mbarëvajtjen e nismës për riciklimin e plastikës, mbjelljen e pemëve, zhvillimin e eventeve artistike me temë ruajtjen e mjedisit etj, tashmë kanë edhe revistën e tyre, të tilluar “Mjedisorët e Butrintit”. Qëllimi i kësaj reviste është të nxjerrë në…

Read more
Uncategorized

Shpellat e gadishullit të Karaburunit

Sot në emisionin “Wake Up” në Top-Channel, u fol për shpellat, si habitate mjedisorë tejet të ndjeshëm, të cilat mbartin gjithashtu vlera të larta të trashëgimisë, historike e kulturore. Shpellat përbëjnë gjithashtu, atraksione të mirfillta turistike, dhe si të tilla vizitohen nga shumë turistë. Megjithatë zhvillimi i turizmit të shpellave duhet të kryhet në një…

Read more
Uncategorized

Ekspedita e dytë për monitorimin e shpendëve folezues

Zhvillohet ekspedita e dytë për monitorimin e shpendëve folezues, në Parkun Kombëtar Butrint, Gjirin Vlorës – Karaburun – Mali i Cikës, Peizazhin e Mbrojtur Vjosë-Nartë. Gjatë një periudhe 10 ditore, 4 ornitologë profesionistë nga BSPB, të mbështetur nga kërkuesit e terrenit dhe bashkëpunëtorët lokalë të PPNEA-së, realizuan ekspeditën e dytë për monitorimin e shpendëve folezues…

Read more

PROJEKT PILOT PËR RICIKLIMIN E PLASTIKËS

Atë çka, nuk kanë mundur t’a bëjnë projekte të mëdha, apo qoftë edhe institucionet e vendit, ka arritur t’a realizojë Shoqata JONA – Sarandë, nën mbështetjen e PPNEA-së në kuadër të projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave” finacuar nga CEPF. Shoqata JONA, së bashku me nxënësit dhe mësuesit e shkollës “9 Tetori”, Sarandë, kanë nisur…

Read more
Uncategorized

Monitorimi i shpendëve folezues në Nartë dhe Butrint

Vazhdon monitorimi i shpendëve folezues në zonën e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë, dhe në Zonën e Parkut Kombëtar Butrint. Monitorimi përfshin të gjitha habitatet e këtyre zonave; si ato detare, bregdetare, lagunore, pyjore, kodrinore, bujqësore etj. Të dhënat e deritanishme të grumbullura nga ekspertët e PPNEA-së dhe Shoqatës Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB), për…

Read more

Programi i monitorimit për shpendët folezues në zona kyç të biodiversitetit

PPNEA, në partneritet me Shoqatën Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB), BirdLIfe Bullgari, filluan programin për monitorimin e shpendëve folezues në zonat: (a) Peizazhi i Mbrojtur Vjosë-Nartë, (b) Gjiri i Vlorës – Karaburun –Mali i Çikës dhe (c) në zonën e Parkut Kombëtar Butrint. Përgjatë katër ditëve të fundit, grupi i monitorimit, ka realizuar vizitën…

Read more
Uncategorized

Vendosja e tabelave përgjatë bregdetit Shqiptar

Falë mbështetjes së projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave”, PPNEA vazhdon vendosjen e infrastrukturës së informacionit turistik dhe mjedisor në Zonat Kyç të Biodiversitetit përgjatë bregdetit Shqiptar. Këto janë tabelat për zonën me vlera të larta natyrore Gjiri Vlorës – Karaburun.  

Read more
Uncategorized

Rendesia e shpellave

Përgjatë viteve të fundit, shpellat kanë qënë gjithashtu ndër habitatet më të kërcënuara dhe më të dëmtuara në vendin tonë. Shumë shpella (kryesisht, ndër më të njohurat) kanë qënë subjekt i abuzimeve të ndryshme, ku karakteristike ka qenë dëmtimi dhe vjedhja e stalaktiteve për qëllime dekorimi etj. Kohëve të fundit është vënë re një interes…

Read more

Rëndësia e Zonave të Mbrojtura

PREMIERË Shijoni këtë film të shkurtër në shqip, të titulluar “Rëndësia e Zonave të Mbrojtura”, prodhuar nga PPNEA dhe BSPB në kuadër të projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave”.

Read more
Uncategorized

Tabela informative në Parkun Kombëtar Butrint

Nën mbështetjen e projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave”, financuar nga Fondi i Partneritetit për Ekosistemet e Kërcënuara (CEPF) dhe zbatuar nga PPNEA në partneritet me Shoqatën Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB), infrastrukturë e re u vendos në Parkun Kombëtar Butrint, me qëllim zhvillimin e turizmit natyror. Më konkretisht infrastruktura e ndërtuar, konsiston në…

Read more
Uncategorized

Seminar mbi krijimin e markave turistike

Nga Vend në Destinacion. Në datë 4 dhjetor 2015, PPNEA dhe Shoqata Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB) – BirdLife Bulgaria, zhvilluan seminarin mbi krijimin e markave turistike për të tre zonat ku zbatohet projekti “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave” mbështetur financiarisht nga CEPF. Ky seminar u zhvillua nën ekspertizën e një prej kompanive më…

Read more
Uncategorized

Vendosen tabela informacioni për turistët në zonën e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë

PPNEA në bashkëpunim me Agjensinë Kombëtare të Bregdetit, Administratën e Zonave të Mbrojtura – Qarku Vlorë, Njësitë Administrative të Qeverisjes Vendore Novoselë dhe Qendër – Vlorë, vendosën tabela informative, në Shqip dhe Anglisht, në hyrje të shtigjeve kryesore turistike në zonën e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë.  Tabelat e vendosura janë ndër të parat e këtij…

Read more
Uncategorized

Kundrimi i shpendëve, një aktivitet i qendrueshëm me përfitime të mëdha ekonomike

Turizmi natyror, është pranuar gjerësisht tashmë si një ndër aktivitetet më të përshtatshme për zhvillimin e zonave me vlera të larta natyrore dhe rritjen e cilësisë së jetesës së komuniteteve përreth. Ky lloj turizmi, përfshin: ecjet në natyrë, gjurmimet e kafshëve të egra, fotografimin e jetës së egër dhe peizazhit, kundrimin e shpendëve etj. Shqipëria…

Read more
Uncategorized

Udhëtim studimor në zonën e bregdetare të Burgasit, në Bullgari

Shoqata për Ruajtjen dhe Mbrojtjen e Mjedisit Natyror në Shqipëri (PPNEA) dhe Shoqata Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB), në kuadër të projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave” mbështetur financiarisht nga Fondi i Partneriteit për Ekosistemet e Rrezikuara (CEPF) organizuan një udhëtim studimor në zonën e bregdetare të Burgasit, në Bullgari, prej datës 24-29 Gusht.…

Read more
Uncategorized

Sjellësi i Pranverës

“Sjellësi i Pranverës”, ky është titulli i një afresku gjigand (rreth 400 m2), realizuar në hyrje të shëtitores kryesore të qytetit të Vlorës, me qëllim promovimin e vlerave natyrore e turistike të kësaj zone. Ky afresk, i inaguruar në prag të sezonit turistik, u realizua nga PPNEA dhe BSPB në kuadër të projektit “Toka e…

Read more
Uncategorized

Revista TRAVEL promovon Shqipërine si vend me potencial

Revista TRAVEL Albania në bashkpunim me PPNEA-në, falë mbështetjes së projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave” financuar nga Fondi i Partneritetit për Ekosistemet e Kërcënuara (CEPF), do të promovojë përgjatë këtij viti mundësitë e dalluara që ofron vëndi ynë kundrejt turizmit natyror, në veçanti për Kundrimin e Shpendëve si një aktivitet i ri turistik për…

Read more
Uncategorized

Numërimi i shpendëve shtegtar në Shqipëri

Në kuadër të projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave” mbështetur financiarisht nga Fondi i Partneritetit për Ekosistemet Kritike (CEPF) dhe zbatuar nga PPNEA në partneritet me Shoqatën Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve (BSPB), anëtare e BirdLife International u realizua numërimi vjeshtor i shpendëve shtegtar në Shqipëri. Falë këtij projekti u krye për herë të parë…

Read more
Uncategorized

Modeli Pilot për Turizëm të qëndrueshëm për bregdetin adriatik shqiptar.

PPNEA organizoi në 15 nëntor seminarin e parë pjesëmarrës në Zonën kryesore të Biodiversitetit të Lagunës së Nartës. Ky event është pjesë e një projekti  të CEPF, “Toka e Shqiponjave dhe Kështjellave”: Model Pilot për Turizmin e Qëndrueshëm për Bregdetin Adriatik Shqiptar,  i implementuar nga PPNEA. Seminari përfshiu më shumë se 30 pjesëmarrës të interesuar,…

Read more
Uncategorized

Modeli Pilot per Turizem te qendrueshem per bregdetin adriatik shqiptar.

PPNEA organizoi në 15 nëntor seminarin e parë pjesëmarrës në Zonën kryesore të Biodiversitetit të Lagunës së Nartës. Ky event është pjesë e një projekti  të CEPF, “Toka e Shqiponjave dhe Kështjellave”: Model Pilot për Turizmin e Qëndrueshëm për Bregdetin Adriatik Shqiptar,  i implementuar nga PPNEA. Seminari përfshiu më shumë se 30 pjesëmarrës të interesuar,…

Read more